Publicación:
Sustitución total de la harina de pescado por subproductos avícolas suplementados con aminoácidos en dietas para juveniles de Piaractus brachypomus, Cuvier 1818

dc.contributor.authorPiñeros-R, Alvaro Jspa
dc.contributor.authorGutiérrez-Espinosa, Mariana Catalinaspa
dc.contributor.authorCastro Guerrero, Segundo Rafaelspa
dc.date.accessioned2014-07-01 00:00:00
dc.date.accessioned2022-06-13T17:41:32Z
dc.date.available2014-07-01 00:00:00
dc.date.available2022-06-13T17:41:32Z
dc.date.issued2014-07-01
dc.description.abstractEl objetivo del presente estudio fue determinar si la harina de subproductos avícolas puede sustituir la harina de pescado como ingrediente proteico en los alimentos balanceados para juveniles de Piaractus brachypomus en condiciones controladas. Fueron formuladas tres dietas isoproteícas e isoenergéticas con 34% de PB y 4160 Kcal/kg EB; el tratamiento 1 (T1) contenía como ingrediente proteico 30% de harina de pescado; el tratamiento 2 (T2),30% de harina de subproductos avícolas; y el tratamiento 3 (T3); 30% de harina de subproductos avícolas suplementada con aminoácidos (Lisina, Metionina y Treonina). Se seleccionaron 240 alevinos de peso promedio de 3 gr y se distribuyeron aleatoriamente en 12 tanques de 500 litros (3 tratamientos por 4 réplicas).Se midieron parámetros productivos (ganancia de peso, consumo de alimento, tasa de conversión alimenticia, tasa específica de crecimiento) y costos de las dietas empleadas. La ganancia de peso (1233,2±156,1%), tasa específica de crecimiento (5,06±2%) y la tasa de conversión alimenticia (1,22±0,09 gr) no presentaron diferencias significativas entre tratamientos. El consumo de alimento fue significativamente menor en la dieta 1, respecto a las otras dietas. En cuanto a los costos, T1 tuvo menor valor que los otros tratamientos, los cuales se vieron aumentados en 4 y 5,8%, para T3 y T2 respectivamente, con lo cual se muestra que los costos son similares y dependen de la situación en el mercado de los diferentes ingredientes de los que se componen las dietas. Los resultados del presente estudio indican que la harina de subproductos avícolas puede ser usada para la alimentación de juveniles de cachama Blanca sin repercusiones en la ganancia de peso, en la tasa de conversión alimenticia y en la tasa especifica de crecimiento, y ya que la suplementación de aminoácidos no brinda efectos significativos, no hace necesario su uso en estas dietas para la especie.spa
dc.description.abstractThe aim of the present study was to determinate if poultry by-product meal (PBM) could substitute fish meal as protein ingredient in balanced diets for young Piaractus brachypomus (known as red-bellied pacu or white cachama) in controlled conditions. Three isoprotein/isoenergetic diets were formulated with 34% PBM and 4,160 Kcal/kg EB; treatment 1 (T1) contained 30% fishmeal as protein ingredient, treatment 2 (T2) 30% PBM and treatment 3 (T3) 30% PBM supplemented with aminoacids (lysine, methionine and threonine). 240 fry were selected, weighing 3 gr on average, and randomly distributed in 12 tanks each one with 500 litres (3 treatments per 4 repeats). Production parameters were measured (weight gain, feed intake, feed conversion rate, specific growth rate) and the cost of the diets being used. There were no significant differences between treatments regarding weight gain (1,233.2±156.1%), specific growth rate (5.06±2%) and feed conversion rate (1.22±0.09 gr). Feed in take was significantly lower in diet 1, compared to the other diets. Concerning costs, T1 was cheaper than the other treatments which increased by 4% for T3 and 5,8% for T2, there by showing that costs were similar and depended on the market situation of the different ingredients in the diets. The present study's results indicated that PBM could be used for feeding young white cachama without producing a negative effect concerning weight gain, feed conversion rate and specific growth rate and, since aminoacid supplements had no significant effects, using them on these diets for the species should not be necessary.Key words: Aminoacid; alternative source; nutrition; tropical fish; dietary supplement; white cachama/red-bellied pacu.eng
dc.format.mimetypeapplication/pdfspa
dc.format.mimetypetext/htmlspa
dc.identifier.doi10.22579/20112629.298
dc.identifier.eissn2011-2629
dc.identifier.issn0121-3709
dc.identifier.urihttps://repositorio.unillanos.edu.co/handle/001/2520
dc.identifier.urlhttps://doi.org/10.22579/20112629.298
dc.language.isospaspa
dc.publisherUniversidad de los Llanosspa
dc.relation.bitstreamhttps://orinoquia.unillanos.edu.co/index.php/orinoquia/article/download/298/pdf
dc.relation.bitstreamhttps://orinoquia.unillanos.edu.co/index.php/orinoquia/article/download/298/html_12
dc.relation.citationeditionNúm. 2 , Año 2014spa
dc.relation.citationendpage24
dc.relation.citationissue2spa
dc.relation.citationstartpage13
dc.relation.citationvolume18spa
dc.relation.ispartofjournalOrinoquiaspa
dc.relation.referencesAbimorad EG, Carneiro DJ. Métodos de coleta de fezes edeterminação dos coeficientes de digestibilidade da fração protéicae da energia de alimentos para o pacu, Piaractus mesopotamicus (Holmberg, 1887). Rev Bras Zootec. 2004; 33: 1101-1109. DOI: 10.1590/S1516-35982004000500001.spa
dc.relation.referencesAbdel-Warith AA, Russell PM, Davies SJ. "Inclusion of a commercial poultry byproduct meal as a protein replacement of Fish meal in practical diets for African cat fish Clarias gariepinus (Burchell 1822)." Aquac Res. 2001; 32(Suppl 1): 296-305.spa
dc.relation.referencesAlbert GJ Tacon, Marc Metian. Fishing for Feed or Fishing for Food: Increasing Global Competition for Small Pelagic Forage Fish. AMBIO A Journal of the Human Environment. 2009; 38(6): 294-302 DOI: 10.1579/08-A-574.1.spa
dc.relation.referencesAmaya EA, Rouse DB. "Replacement of Fish Meal in Practical Diets for the Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) reared under pond Conditions." Aquaculture. 2007; 262: 393-401.spa
dc.relation.referencesAOAC. 1995. "Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis 16th. AOAC 0066-961X, Arlington, Va".spa
dc.relation.referencesDe la Higuera M. 1985. Fuentes de proteína y de energía alternativas en acuícultura Seminario sobre avances tecnológicos y necesidades en acuicultura, organizado por la ASA, Madrid, Asa.spa
dc.relation.referencesDíaz F, López R. 1995. "El cultivo de la Cachama Blanca (Piaractus brachypomus) y de la cachama negra (Colossoma macropomum): Fundamentos de acuicultura continental." Instituto nacional de pesca y acuicultura (INPA): 207-221.spa
dc.relation.referencesFuertes JB, Celda JD, Carral JM, Saéz-Royuela M, González-Rodríguez A. "Replacement of fish meal with poultry by-product meal in practical diets for juvenile crayfish (Pacifastacus leniusculus Dana, Astacidae) from the onset of exogenous feeding." Aquaculture. 2013; 404-405: 22-27.spa
dc.relation.referencesGomez-Requeni P. 2005. Tesis "Fuentes Alternativas de Proteínas en Acuicultura. Disfunciones Endocrinas, Metabólicas e Inmuno-histopatológicas", UNIVERSITAT DE VALENCIA.spa
dc.relation.referencesGutiérrez-Espinosa MC, Vásquez-Torres W. Digestibilidad de Glicine max L, soya, en juveniles de Cachama Blanca Piaractus brachypomus, Cuvier 1818. Revista Orinoquía. 2008; 12(2): 141-148.spa
dc.relation.referencesGutierrez-Espinosa M. 2010. Efecto de la sustitución de la harina de pescado por materias primas alternativas en la digestibilidad, crecimiento y retención de proteína y energía en tilapia nilótica, Oreochromis niloticus, Linnaeus 1758. Instituto de Acuicultura de los Llanos, Universidad de los Llanos. Maestria.spa
dc.relation.referencesHernandez C, Olvera-Novoa MA, Hardy RW, Hermosillo A, Reyes C, González B. 2010. "Complete replacement of fish meal by porcine and poultry by-product meals in practical diets for fingerling Nile tilapia Oreochromis niloticus: digestibility and growth performance." Aquaculture Nutrition. 16(1): 44-53. doi: 10.1111/j.1365-2095.2008.00639.x.spa
dc.relation.referencesAlexis MN. 2007. "Fish meal and fish oil replacers in Mediterranean marine fish diets." CIHEAM 22: 183-204.spa
dc.relation.referencesAlexis MN. Fish meal and fish oil replacers in Mediterranean marine fish diets. In: Tacon A.G.J. (ed.), Basurco B. (ed.). Feeding tomorrow's fish. Zaragoza: CIHEAM, 1997. p. 183-204.spa
dc.relation.referencesMartínez CA, Chávez-Sánchez PM, Olvera-Novoa MA, Abdo de la Parra MI. 1996. Fuentes Alternativas de Proteínas vegetales como Sustitutos de La Harina de Pescado para la Alimentación en Acuicultura. Avances en Nutricion Acuicola III. Sinaloa, Mexico, UANL. p. 279-324.spa
dc.relation.referencesMendoza R, Aguilera C, Montemayor J. 2000. Utilización de subproductos avícolas en las dietas para organismosacuáticos. pp 398-439 En: Civera-Cerecedo, R., Pérez-Estrada, C.J., Ricque-Marie, D. y Cruz-Suárez, L.E. (Eds.) Avances en Nutrición Acuícola IV. Memorias del IV Simposium Internacional de Nutrición Acuícola. Noviembre 15-18, 1998. La Paz, B.C.S., México.spa
dc.relation.referencesMenghong H, Youji W, Qian W, Min Z, Bangxi X, Xuegiao Q, et al. "Replacement of fish meal by rendered animal protein ingredients with lysine and methionine supplementation to practical diets for gibel carp, Carassius auratus gibelio." Aquaculture. 2008; 275(1-4): 260-265.spa
dc.relation.referencesMesa-Granda MN, Botero-Aguirre MC. "La Cachama Blanca (Piaractus brachypomus), una especie potencial para el mejoramiento genético." Rev Colom Cienc Pecua. 2007; 20(1): 79-86.spa
dc.relation.referencesNengas I, Alexis MN, Davies SJ. "High inclusion levels of poultry meals and related by products in diets for gilthead seabream Sparus aurata L." Aquaculture. 1999; 179(1-4): 13-23.spa
dc.relation.referencesOrozco JJ. 1990. "Estudio de crecimiento y de producción de cachama negra (Colossoma macropomum) y la cachama negra (Colossoma bidens) a densidades altas en tanques y jaulas flotantes." Informe CERERU: 42.spa
dc.relation.referencesPriya E, Davies S. "Growth and feed conversion ratio of juvenile Oreochromis niloticus fed with replacement of fishmeal diets by animal by-products." Indian J Fish. 2007; 54(1): 51-58.spa
dc.relation.referencesRobinson E. 1990. "Use of cottonseed meal in catfih feeds." Aquaculture Magazine, March-April: 65-68.spa
dc.relation.referencesRossi Jr W, Davis DA. "Replacement of fishmeal with poultry by-product meal in the diet of Florida pompano Trachinotus carolinus L." Aquaculture. 2012; 338-341: 160-166.spa
dc.relation.referencesSchuchardt DRL, Fernandez-Palacios H, Hernández-Cruz CM, Valencia A, Vergara JM. 2002. "Sustitución parcial de harina de pescado por harina de krill en dietas de engrode para bocinegro (Pagrus pagrus)".spa
dc.relation.referencesSteffens W. "Replacing Fish Meal with poultry by product meal in diets for Rainbow trout, Onchorhynchus mikiss." Aquaculture. 1994; 124: 27-34.spa
dc.relation.referencesSubhadra B, Lochmann R, Rawles S, Chen R. "Effect of fish-meal replacement with poultry by-product meal on the growth, tissue composition and hematological parameters of largemouth bass (Micropterus salmoides) fed diets containing different lipids." Aquaculture. 2006; 260(1-4): 221-231.spa
dc.relation.referencesTurker A, Yigit M, Ergun S, Karaali B, Erteken A. "Potential of Puoltry by-product meal as a substitute for fish meal in diets for Black Sea Turbot Scophthalmus maeoticus growth and nutrient utilization in winter." Isr J Aquacult-Bamid. 2005; 57(1): 49-61.spa
dc.relation.referencesWebster CD, Tiu LG, Morgan AM. "Effect of partial and total replacement if fish meal on growth and body composition of sunshine bass Morone chrysopsxM. Saxatilis fed practical diet." World Aquaculture. 1999; 30(4): 443-453.spa
dc.relation.referencesYong Y, Xie S, Lei W, Zhu X, Yang Y. "Effect of replacement of fish meal by meat and bone meal and poultry by-product meal in diets on the growth and immune response of Macrobrachium nipponense." Fish Shellfish Immunol. 2004; 17(2): 105-114.spa
dc.relation.referencesYu Y. 2004. Replacement of Fishmeal with Poultry by Product meal and meat and bone meal in shrimp, tilapia and trouts diets. Avances en Nutrición Acuícola VII. Memorias del VII Simposium Internacional de Nutrición Acuícola. Hermosillo, Sonora, México: 16-19.spa
dc.rightsOrinoquia - 2015spa
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessspa
dc.rights.coarhttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2spa
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/spa
dc.sourcehttps://orinoquia.unillanos.edu.co/index.php/orinoquia/article/view/298spa
dc.subjectPesquerías fluvialesspa
dc.subjecttallas de madurez gonadalspa
dc.subjectespecies migratoriasspa
dc.subjectdinámica poblacionalspa
dc.subjectRiver fisheriesspa
dc.subjectlength of gonadal maturityspa
dc.subjectmigratory speciesspa
dc.subjectpopulations dynamicsspa
dc.subjectRiver fisherieseng
dc.subjectlength of gonadal maturityeng
dc.subjectmigratory specieseng
dc.subjectpopulations dynamicseng
dc.titleSustitución total de la harina de pescado por subproductos avícolas suplementados con aminoácidos en dietas para juveniles de Piaractus brachypomus, Cuvier 1818spa
dc.title.translatedThe total substitution of fishmeal for poultry by-product meal supplemented with amino acids in diets for young Piaractus brachypomus, Cuvier 1818eng
dc.typeArtículo de revistaspa
dc.typeJournal Articleeng
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501spa
dc.type.coarversionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85spa
dc.type.contentTextspa
dc.type.driverinfo:eu-repo/semantics/articlespa
dc.type.localSección Ciencias agrariasspa
dc.type.localSección Agricultural scienceseng
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionspa
dspace.entity.typePublication

Archivos